QR-kod blir tvingande

BankID Säker start ökar säkerheten

Den uppgradering av BankID som nu behöver göras höjer säkerheten, och minskar risken för bedrägeri på bred front.

Identifiering med BankID blir nu ännu säkrare när personnummer ersätts med rörlig QR-kod. Det är en allmän uppdatering från BankID som blir obligatorisk för alla myndigheter, företag och organisationer som använder BankID i sina e-tjänster. Det innebär att du som är API administratör eller utvecklare behöver uppdatera din API-lösning för att stödja Säker start. Innan den 1 maj 2024.

Vad är Säker start?

Säker start innebär att alla måste använda rörlig QR-kod eller autostart för att initiera en legitimering eller signering med BankID. Den tidigare så kallade personnummerstart blir inte längre möjlig efter 1 maj 2024. Detta kommer att göra identifieringar betydligt säkrare och minskar risken för bedrägeri. 

Säker start innebär:

  • Mindre exponering av personnummer, vilket skyddar mot potentiella bedrägerier.
  • Enklare, snabbare och mer enhetlig inloggning för användarna.
  • Ökat förtroende vid inloggning och användande av e-tjänster.
Vad innebär Autostart

Autostart innebär att BankID kommer att startas automatiskt på den enhet (mobil, ipad, dator) som används när användaren försöker identifiera sig eller signera något. Detta är den säkraste metoden för Säker start.

Vad innebär rörlig QR-kod

Istället för en statisk QR-kod används en rörlig kod. I och med att den ständigt ändrar utseende så är den svårare att använda för bedrägerier.

Vad innebär BankID i telefoni

Tjänsten berör de företag som använder BankID i telefoni och vår tjänst TeleID. Här fungerar varken QR-kod eller autostart. Men, i och med uppdateringen av Säker start kommer kunden nu automatiskt få en säkerhetsfråga i sin telefon. Det blir då tydligt för dem att se om rätt företag kontaktar dem genom att företagets namn visas som en ikon i BankID fönstret.

När måste du uppdatera din e-tjänst

Senaste datum för att ha ändringarna i bruk är den 30 april 2024. Om du inte har uppdaterat ditt BankID API till Säker start till det datumet kommer du och dina användare inte längre att kunna identifiera sig eller signera något med BankID.

Hur kan jag få hjälp av IDkollen?

Vår support hjälper våra kunder med tekniska frågor för att göra din migrering så smidig som möjligt. Kontakta oss gärna idag för att beställa en testnyckel och skapa ett testkonto för att börja processen.

Nya kunder är naturligtvis också välkomna att beställa en testnyckel. De kommer att uppleva hur smart vår API-lösning är. Ett enkelt skript som gör det snabbt och okomplicerat att migrera från en tidigare lösning. Att gå från testmiljö till livemiljö görs genom en enkel omstyrning av parametrar.

När är Säker start tillgänglig från IDkollen?

Från 1 januari 2024 kan du få tillgång till den nya miljön. Redan nu kan du kontakta oss för att beställa en testnyckel  för att förbereda inför din migrering.
 

Mer information
Du kan läsa mer om BankID säker start på:
https://www.bankid.com/foretag/saker-start

Fördjupad teknisk information:
https://developers.idkollen.se/

Guide för migrering från IDkollens API:
https://developers.idkollen.se/docs/3/migrationGuide